zaterdag 26 november 2016

171. Mijn derde vlogbericht: homo(zelf)haat

Mijn derde vlogbericht gaat over homo(zelf)haat. In mijn proefschrift Homoseksualiteit in Nederland (Amsterdan 1982) en in mijn memoires Humanisme als zelfbeschikking (Breda 2016) breng ik veel historische wortels van homohaat in kaart. Mijn blogbericht over homo(zelf)haat laat zien hoe in verleden en heden sommige mannen hun homoseksuele gevoelens trachten te onderdrukken door ze in anderen te vervolgen. Zie bijvoorbeeld deze anti-homo-predikers die door de mand vielen.

Door mijn werk voor het openbaar onderwijs en de lerarenopleiding voor humanistisch vormingsonderwijs kreeg ik veel te maken met de weerstanden tegen homoseksualiteit op scholen. Ik beschrijf dat in mijn blogbericht over homoseks en jongeren. Ook daardoor merkte ik dat afkeer van homoseksualiteit vaak, niet altijd, veroorzaakt wordt door het onderdrukken van eigen gevoelens.

Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting wekken soms de indruk dat die absoluut zou zijn. Dat is in Nederland niet het geval. Oproepen tot discriminatie, haat of zelfs moord zijn in Nederland strafbaar. Wie vrijheid opvat als de afwezigheid van regels maakt vrijheid tot het recht van de sterksten en het onrecht van de zwakkeren. Juist homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders zijn daarvan wereldwijd en helaas ook in Nederland het slachtoffer. Het is daarom goed dat voorlichting over homoseksualiteit inmiddels verplicht is geworden in het Nederlandse onderwijs.




Naschrift. Deze week vonden twee belangrijke gebeurtenissen plaats. Op dinsdag 22 november 2016 bezocht koning Willem Alexander in Amsterdam het zeventigjarige COC. Het was voor het eerst dat een regerend staatshoofd de oudste homo/lesbische beweging ter wereld bezocht. Ik was zeer onder de indruk van de goede sfeer. Alle aanwezigen die ik sprak, waren lovend over de belangstellende rol van de koning. Ook de meeste media besteedden er goede aandacht aan. In mijn blogbericht over mijn rol in het COC beschrijf ik hoe de moeizame strijd voor de zogenaamde 'koninklijke goedkeuring' (erkenning als rechtspersoon) in de jaren zeventig tot een goed einde kwam. Er is heel veel bereikt in zeventig jaar emancipatiestrijd!

Op vrijdag 25 november 2016 vond in Utrecht de presentatie plaats van het nieuwe boek Vrijdenken & humanisme in Nederland. Daarin worden veertig plekken van herinnering in Nederland beschreven uit de geschiedenis van vrijdenken en humanisme. Het boek werd mij aangeboden door de redacteur Bert Gasenbeek. Ik heb in dit boek twee hoofdstukken geschreven over het praktijkgerichte humanistische karakter van de Friese Verlichting en over de geschiedenis van de humanistische invloed op de Nederlandse Grondwet. Er staat ook een hoofdstuk in van Bert Boelaars over Benno Premsela.